WAT

Als pianiste en zangeres werk ik veel en graag samen met mensen die hun stem gebruiken, op wat voor manier dan ook. Zo ben ik vaste begeleidster en liedjesschrijver van cabaretière Hester Macrander, en begeleid en ondersteun ik regelmatig zangers, koren of andere podiumkunstenaars. Van klassiek tot pop, van musical tot kleinkunst.

Voor een solo-optredenof achtergrondmuziek ben je bij mij ook aan het goede adres: zingend achter de piano, eventueel aangevuld door mijn broer Jos (zang, gitaar en basgitaar) zorg ik voor de gewenste sfeer. Ook ben ik inzetbaar als ‘live jukebox’, op mijn repertoire staan honderden all time favourites. Noem het en ik speel het!

Zie HOE voor geluid en/of beeld.

Ik schrijf teksten, compositiesen arrangementen voor allerhande bezettingen. Dat kan variëren van een persoonlijk lied tot een avondvullend (theater)koorwerk. Omdat ik zowel op tekstueel als muzikaal vlak opereer, sluiten die twee componenten altijd naadloos op elkaar aan.

Als ik een tekst op een bestaande melodie schrijf zorg ik er altijd voor dat iedereen het direct moeiteloos kan meezingen. Geen gedoe en gezoek om de juiste lettergreep op hetzelfde moment te krijgen, maar meteen gaan met die banaan.

Bij een originele compositie kijk ik natuurlijk ook naar de mensen die het gaan zingen: wat is de bezetting, het niveau, de omvang, hoe komt iedereen het beste tot zijn recht? Zoiets kan alleen slagen in nauw overleg met de opdrachtgever. Ik vind het altijd weer een mateloos boeiend proces. Zeg nou zelf: wat is er mooier dan een stuk muziek dat speciaal voor jou is geschreven?

Zie HOE voor geluid en/of beeld.

Een (lied)tekst schrijven is voor mij erg verwant aan muziek maken. Een goed artikel heeft een kop en een staart, soepele zinnen, hapklare delen, vertraging en versnelling, ernst en humor, een smeuïge saus en een pittig peper, en een spanningsboog die reikt tot, nee verder reikt dan de laatste punt. Net als een goede compositie.

Sinds 2012 ben ik eindredacteur van ZINGmagazine, waar ik mijn tekstuele ei volledig kwijt kan. Niet alleen werk ik samen met allerlei auteurs, van wie ik altijd weer leer, ik ontmoet voor mijn interviews ook nog eens de meest boeiende persoonlijkheden. Als freelance auteur en redacteur ben ik inzetbaar alle denkbare teksten – als ze maar met muziek te maken hebben.

Zie HOE voor geluid en/of beeld.

Ik ben dirigent/coach van vrouwenkoor Zijdelinks, theaterzanggroep Schudden voor Gebruik, en zanggroep Vocal Vibes (in oprichting). Daarnaast geef ik regelmatig workshops of trainingen aan andere zangers en zanggroepen die vanuit een frisse muzikale invalshoek aan een specifiek onderwerp willen werken.

voorbeelden:
• podiumpresentatie, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een concert
• (jazz)timing en improvisatie, los komen van de ‘klassieke sound’
• close harmony voor gevorderden: luisteren, mengen, timen
• vocale vraagstukken: stemgebruik licht/klassiek, klankkleur, intonatie, etc.
• maak je eigen (koor)lied – dezelfde dag nog op cd!

++++

Met je collega’s in een paar uurtjes een bedrijfslied maken? Benieuwd of je (met familie/vrienden) in een koor kan zingen? Altijd al eens willen improviseren? Een ander muzikaal thema waarmee je wilt kennismaken? Ik laat mijn passie graag los op mensen die weinig of nooit zingen. Pas op: er is geen weg terug.

voorbeelden:
• ontdek de magie van samen zingen
• maak je eigen (bedrijfs/familie)lied – dezelfde dag nog op cd!
• schrijf je eigen tekst: mooi en muzikaal, dát is de kunst
• improvisatie: zet je oren open en verleg je vocale grenzen
• podiumpresentatie: hoe sta je erbij, hoe breng je het over?